Heeft u interesse in onze diensten?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op

 

Neem contact met ons op

Home » Contracten Verzekeraars Vergoedingen

Contracten – Verzekeraars – Vergoedingen

Onze inspanningen en overleggen met de verzekeraars heeft ertoe geleid dat wij voor het contractjaar 2021 met vrijwel iedere verzekeraar een contract hebben kunnen afsluiten (uitzondering is de polis van “Just Live” van Achmea, de andere polissen van Achmea worden wel vergoed). Bent u aanvullend verzekerd voor fysiotherapie dan sturen wij u nota rechtstreeks naar de verzekeraar. U ontvangt van ons geen rekening en u hoeft ook niet zelf uw nota in te dienen.

Aanvullende verzekering/ welke polis kiest u?

Restitutiepolis?

Restitutie betekent letterlijk teruggave. Een restitutiepolis is dus letterlijk gezien een zorgpolis waarbij je eerst zelf de rekening van de betreffende en zelf uitgekozen zorgaanbieder betaalt, voordat je de factuur indient bij je verzekeraar. Je krijgt het geld dus pas later terug van de zorgverzekering. Vergoeding van een niet gecontracteerde zorgaanbieder is vaak 70-100%

Naturapolis?

Bij een naturapolis betaalt je zorgverzekeraar direct de zorgkosten. Maar alleen de zorg van zorgverleners waarmee de verzekeraar een contract heeft, wordt volledig vergoed. Vergoeding van een niet gecontracteerde zorgaanbieder is vaak 50-70%.

 

Wordt fysiotherapie voor volwassenen vanuit de basisverzekering vergoed?

Voor mensen met een aandoening die op de lijst met chronische aandoeningen van de overheid voorkomt, worden fysiotherapiebehandelingen vanaf de 21e behandeling uit de basisverzekering vergoed. De eerste 20 behandelingen per aandoening (dus niet per jaar!) betaal je dan zelf. Hoe hoog de vergoeding is, verschilt per zorgverzekeraar. Je kunt eventueel een aanvullende verzekering afsluiten om ook vergoeding voor de eerste 20 behandelingen te ontvangen. Staat uw aandoening niet op de chronische lijst dan komen de vergoedingen uit de aanvullende verzekering. Hierop zit dan geen eigen risico.

 

Wat staat er op de chronische lijst?

Op de chronische lijst, die is opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, staan aandoeningen waarvan de fysiotherapeutische behandeling na de eerste 20 behandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Denk hierbij aan aandoeningen van het zenuwstelsel, spierziektes en aangeboren afwijkingen.

 

Wanneer is het handig een aanvullende verzekering voor fysiotherapie af te sluiten?

Of je een aanvullende zorgverzekering nodig hebt voor fysiotherapie hangt af van je huidige zorgbehoefte en het risico dat je loopt op een aandoening. Ben je gezond en doe je niet aan risicovolle sporten, dan heb je – wat fysiotherapie betreft – wellicht helemaal geen aanvullende verzekering nodig, of is het goedkoopste aanvullende pakket voldoende. Als je een grotere kans op blessures hebt door de sport die je beoefent, is een aanvullende verzekering voor fysiotherapie het overwegen waard. En als je (vaker) last hebt van je rug of zwakke gewrichten hebt, kan het zeker verstandig zijn een iets duurdere aanvullende verzekering af te sluiten. Vraag jezelf altijd af of je zelf voor fysiotherapie wilt betalen als er iets gebeurt, of dat je liever een (maandelijkse) premie hiervoor betaalt.

 

Hoe zit het met de vergoeding voor kinderen?

Kinderen tot 18 jaar krijgen de eerste 9 behandelingen volledig vergoed uit de basisverzekering als ze naar een gecontracteerde therapeut gaan. Als de therapeut vindt dat 9 behandelingen niet voldoende zijn, dan vergoedt de zorgverzekeraar na verwijzing van een arts of medisch specialist nog 9 behandelingen. Bij een aandoening die op de chronische aandoeningenlijst staat, worden de kosten volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Denk je erover een aanvullende zorgverzekering af te sluiten voor fysiotherapie? Bekijk dan de voorwaarden en premies van iedere zorgverzekeraar in de Zorgvergelijker van de Consumentenbond.

 

Is er verschil in de vergoeding van een behandeling bij een gecontracteerde en een niet-gecontracteerde fysiotherapeut?

In veel gevallen wel. De meeste zorgverzekeraars vergoeden 100% van de behandeling bij een therapeut waar een contract mee is afgesloten. Deze vergoeding is overigens vaak wel weer beperkt tot een maximum aantal behandelingen of een maximumbedrag, afhankelijk van het zorgpakket dat je kiest. Bij een niet-gecontracteerde therapeut is de vergoeding vaak beperkt. Je krijgt dan bijvoorbeeld 75% van de behandeling vergoed of een maximumbedrag per behandeling.

 

Wat is de vergoeding voor fysiotherapie vanuit de aanvullende verzekering?

Dit verschilt per zorgverzekeraar en per aanvullende verzekering. Kijk in je polis om te achterhalen voor welke vergoeding je in aanmerking komt. De meeste zorgverzekeraars vergoeden een maximum aantal behandelingen per jaar, bijvoorbeeld 9, 12, 18 of 27. De duurste pakketten (gemiddeld circa €60 per maand) vergoeden vaak 100% van de kosten. Sommige zorgverzekeraars rekenen niet in aantal behandelingen, maar vergoeden een maximumbedrag (bijvoorbeeld €250) per jaar. Let op: de maximale vergoeding geldt voor alle therapieën samen. Dus als je maximaal 12 behandelingen per jaar vergoed krijgt, dan vallen daar álle behandelingen onder van de therapieën die de zorgverzekeraar tot ‘fysiotherapie’ rekent.

Bekijk het vergoedingenoverzicht van 2021

× Kan ik u ergens mee helpen?