CORONA VIRUS INFO MEDEWERKERS EN PATIËNTEN

Update 26 juni 2021

 

 • Behandelingen. Voor fysiotherapeuten vervalt vanaf 26 juni 2021 de verplichting om een mondmasker te dragen tijdens de behandeling. De gezondheidscheck is wel voorwaarde, net zoals de registratie voor bron- en contactonderzoek en het naleven van de hygiënemaatregelen.
 • Groepen. Het maximaal aantal deelnemers in een groep of ruimte vervalt. Tegelijkertijd is daar 1,5 meter afstand de norm, ook bijvoorbeeld in de wachtkamer. Het maximaal aantal mensen binnen een ruimte verschilt daarmee per ruimte.
 • Quarantaine/testen. De bestaande adviezen veranderen niet.
 •  Vaccinatie. Niet alle therapeuten zijn nu al volledig gevaccineerd. Dus neemt uw mond en neuskapje mee aub als uw therapeut daarom vraagt.

Update 19 mei 2021 

Medische Trainingstherapie:
Naar de regels van de nieuwe update van het RIVM (19 mei 2021) en het advies van onze eigen beroepsvereniging KNGF willen wij weer gaan (op)starten met deze groepen. Mensen die voor de Corona crisis bij ons actief waren krijgen persoonlijk bericht hierover. De startdatum van de lessen zal rond 1 juni liggen.
Hiervoor nemen wij wel de verplichte gezondheid check bij u af.                                                                                                                     
Vragen gezondheid check:
1. Had u de afgelopen 24 uur last van 1 van de volgende klachten?
    -U bent verkouden (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn).
    -U hoest.
    -U bent benauwd of kortademig.
    -U heeft verhoging of koorts.
    -U ruikt en/of proeft plotseling niets meer, maar uw neus is niet verstopt.                                                                                                        
2. Heeft u corona?                                                                                                                                                                              Is dit vastgesteld met een coronatest? Dan hoort u van de GGD wanneer u weer naar buiten kunt.                                                               
3. Heeft uw huisgenoot milde coronaklachten én koorts?                                                                                                                     
4. Heeft uw huisgenoot milde coronaklachten én benauwdheidsklachten?                                                                                                         
5. Heeft u een huisgenoot met corona?                                                                                                                                                  En had u de afgelopen 10 dagen nauw contact met uw huisgenoot?                                                                                                        
6. Bent u in quarantaine omdat u:                                                                                                                                                     
    -nauw contact had met iemand die corona heeft of had?
    -in corona risicogebied was?                                                                                                                                                                  
Beantwoord u 1 of meerdere vragen met een JA dan maakt u geen afspraak. Of u zegt de afspraak af.
                                                                                                                                                                                                Tot snel ziens en in goede gezondheid!  Team fysiodonk!

 

 

Update oktober 2020

Het virus is dit jaar niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Wij moeten er mee dealen. De overheid legt ons instructies en aanbevelingen op. Dat betekent dat wij, vanaf heden, u behandelen met mondkapjes op. Indien nodig dragen wij een spatscherm, short en handschoenen. Wij vragen aan u om in onze praktijk een mondkapje te dragen, sterker nog wij verplichten het u. Dit om de  zwakkere medemens te beschermen. Hopelijk vindt u het geen probleem om dit te doen, ook al heeft u hier persoonlijk een andere mening over.

Update 1 juli:

Vanaf 1 juli zijn groepslessen in oefenzalen weer toegestaan. Dit betekent dat wij weer starten met de Medische Trainingstherapie. Daarbij gelden dan de regels zoals vastgesteld in het brancheprotocol voor fitness en dit betekent onder andere met 1,5 meter afstand en extra hygiëne- en ventilatiemaatregelen.

We beginnen binnen met een aangepast lesrooster binnen en met kleinere groepen in de zaal. Dit is ter beoordeling van de betrokken fysiotherapeuten en sportinstructeurs. Wij hebben inmiddels zelf contact opgenomen met iedereen die tot medio maart in de groepslessen deelnam om de planning en huisregels te laten weten. Zelf even bellen met ons kan natuurlijk ook altijd. We verzoeken je om nog niet zomaar naar de vestiging te komen. We houden u op de hoogte!

Meer weten?

Meer weten over de richtlijnen of heb je andere vragen? Neem gerust contact op met de praktijk : t. 0418-510492 of fysiodonk.nl.

Update 28 april:

Wij blijven beschikbaar voor fysiotherapeutische zorg, strikt volgens de richtlijnen voor (para)medische contactberoepen.  U heeft geen verklaring nodig van de huisarts om een fysiotherapeutische afspraak te maken. Tijdens een telefonisch consult bespreken wij uw klachten en bepalen wij of u langs kunt komen voor een behandeling of dat wij u op afstand kunnen helpen via een videoconsult. Dus aarzel niet en neem contact met ons op voor een behandeling op maat.

Vanaf 1 mei starten wij weer langzaam op, in uitzonderlijke gevallen, met het fysiek behandelen van uw klachten. De overige behandelingen doen wij nog op afstand. Wij hanteren hierbij een streng beleid wat betreft hygiëne. Dit betekent dat u 2 badhanddoeken meeneemt naar uw afspraak. Bij binnenkomst in de praktijk staat een tafel klaar waarop  u uw handen moet desinfecteren. Hierna kunt u gebruik maken van de oefenzaal, trap of de lift. U wacht in de wachtkamer zo kort mogelijk. Dus kom op tijd en niet ruim van te voren. Ook wij doen er alles aan om op tijd te werken.

Wij hebben een maximum aan therapeuten (4)  en patiënten (4) die tegelijkertijd in het gebouw aanwezig mogen zijn. Wij houden dit zelf in de gaten. Hierdoor kan het zijn dat de gewenste dag, tijd of therapeut niet beschikbaar is zoals u gewend bent van ons. Hopelijk heeft u hier begrip voor en probeert u zo flexibel mogelijk hierin te zijn. Uiteraard bieden wij tijden aan waar uw therapeut voor u beschikbaar is.

Toiletten en koffieapparaat zijn niet toegankelijk voor patiënten, vanwege de waarborging van de hygiëne. Mocht de nood te hoog zijn voor het toilet kunt u aan een van ons vragen een uitzondering te maken. Na u bezoek wordt het toilet dan weer hygiënisch gereinigd. Bij het verlaten van de behandelkamer staan middelen klaar voor de handhygiëne.

Uiteraard blijven de richtlijnen van kracht van het RIVM. D.w.z. dat u ons niet bezoekt als u klachten heeft die in de richting gaan van vermeend Corona, zoals hoesten/ niezen/ koorts/ hooikoorts enz. Wij kunnen dan met u videobellen of u telefonisch adviseren. Onze therapeuten behandelen u met persoonlijke beschermingsmiddelen aan/op, zoals mondmasker en veiligheidsbril/ gezichtsmasker.

Update 31 maart:

Wij blijven beperkt open en goed bereikbaar!!!!! De nieuwe restrictie datum is gesteld op 26 april. D.w.z. dat de maatregelen van kracht blijven zoals de update van 23 maart. Inmiddels zijn wij klaar voor videobellen middels een beveiligde lijn. U ontvangt van ons een bericht dat u een afspraak heeft. De eerste keer krijgt u ook een vraag om de video app te downloaden. Nadat u dat gedaan heeft ontvangt u ook een code per sms. Hiermee is de lijn optimaal beeiligd.

Update 23 maart:

Wij blijven zeer beperkt open en goed bereikbaar!!!!!

Strengere maatregelen gelden ook voor ons en uw behandeling. Ons wordt vanuit overheidswege en RIVM maar ook vanuit de eigen beroepsgroep KNGF geadviseerd om niet meer hands-on te werken (geen lichaamscontact).

Wat betekent dit voor uw behandeling? Eigenlijk heel eenvoudig: wij raken u niet meer aan. Alleen in gevallen waarbij een arts heeft aangegeven dat er een noodzaak is voor behandelen, dan maken wij een uitzondering. Met persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkap en handschoenen gaan wij met u aan de slag.  Heeft u geen verwijzing van een arts kunnen en mogen wij u niet ontvangen op de praktijk. Telefonisch en per mail kan u uiteraard wel met ons afspreken! Wij hebben met de zorgverzekeraars afspraken gemaakt over vergoedingen in deze periode: een video-/ telefonisch of mail consult bereken wij als een behandeling fysiotherapie.

Wat kunnen wij dan wel doen? Wij analyseren uw lichamelijke klachten waarvoor u ons benadert heeft. Wij zoeken samen naar de oorzaak van uw klachten en geven uitleg waarom de klachten zijn ontstaan. Daarna geven wij u de adviezen en evt. oefeningen om aan uw herstel te gaan werken. Precies zoals u van ons ook gewend bent.

Tevens zijn wij druk met het opzetten van beeld-bellen. Hierdoor wordt het nog gemakkelijker elkaar te benaderen en te zien. Uiteraard zonder kans te maken op virusoverdracht. U hoort snel van ons!

 

Update  18 maart:

Beste patiënten, lieve mensen,

Uitzonderlijke omstandigheden vragen om uitzonderlijke maatregelen voor uitzonderlijke mensen: U, de patiënt!

Het is duidelijk welke kant dit Corona-verhaal uitgaat en daarom denk ik dat zeer strenge maatregelen zich opdringen. Als fysiotherapeut mogen we volgens de richtlijnen van de regering en beroepsvereniging nog patiënten helpen, maar als we écht begaan zijn met jullie gezondheid moeten wij zelf strengere maatregelen hanteren. Het zou zelfs kunnen dat we op een zeker moment zelfs tot volledige sluiting van de praktijk moeten overgaan. Wij staan al jaren klaar om jullie te helpen bij jullie gezondheid en net daarom bloedt ons hart bij het nemen van de verder beschreven beslissingen, maar dit is in JULLIE belang. Om jullie niet volledig in de kou te laten staan hanteren wij de volgende maatregelen:

Oranje fase: actief vanaf afgelopen vrijdag (13/3) tot rode fase van kracht gaat.

Dit wil zeggen:
Hoofddoel is SOCIAL DISTANCING of AFSTAND HOUDEN ( 1,5 meter) en 1 op 1 werken:

• ALLE behandelingen zijn op afspraak.
• Iedereen komt ALLEEN binnen (behalve personen die dit niet zelfstandig kunnen):social distancing. De wachtkamers zijn anders ingericht dan dat u van ons gewend bent; de stoelen staan verder uit elkaar om afstand tot elkaar te houden. Er is geen literatuur meer aanwezig om besmettingen te minimaliseren.

• ❗ALS je je ziek voelt blijf je THUIS❗

• ❗Als wij ons niet goed voelen blijven wij ook thuis❗

• Iedere patiënt met een verzwakt immuunsysteem wordt gevraagd de afspraken af te zeggen. Graag zoeken wij voor deze groep mensen een andere oplossing. Wij laten niemand vallen. Als er een dringende behandeling – of andere hulp nodig is leveren wij dit met veel plezier, de hygiënische voorschriften inachtneming.

• Handen wassen en ontsmetten alvorens in wachtruimte/behandelruimte te gaan. Er zijn middelen voorzien.
• Van iedereen wordt gevraagt koorts te meten voordat je besluit te komen. Ook als je je goed voelt.

• Er wordt na ELKE behandeling ontsmet op tafel, bureau, deurklinken, …
• Geen boekjes of andere zaken in wachtkamer.
• Handen wassen en ontsmetten NA elke behandeling en VOOR elke behandeling.

Rode fase:
In deze fase zullen wij de maatregelen moeten opdrijven. Alle patiënten zullen gecontacteerd worden en alleen de hoogst noodzakelijke therapieën zullen plaatsvinden. Alle voorafgaande maatregelen blijven dan ook van toepassing bij het binnen komen van de praktijk.

Zwarte fase:
Volledige sluiting van de praktijk.

Lieve patiënten, beste mensen,

Samen gaan we ervoor! #FlattenTheCurve
Ik hoop dat iedereen deze beslissing begrijpt en hoop dat deze situatie zo snel mogelijk tot een einde komt. Zorg goed voor elkaar en de zwakkeren, wees solidair. 🍀

Jullie kunnen ons ook telefonisch of per email contacteren met concrete vragen.

Wij blijven nauwlettend de adviezen van dokters en specialisten op de voet volgen❗#SAMENSTERK

 

Update 16 maart:

Wij zijn open en beschikbaar voor het behandelen van uw klachten. Wij volgen de richtlijn voor zorgprofessionals van het RIVM.  Ons primaire doel is om u en ons team veilig en gezond te houden. Daarnaast willen wij zoveel mogelijk productief blijven in het behandelen van patiënten die zorg behoeven, met oog voor ieders gezondheid. Wij vragen u  een verstandige en verantwoorde keuze te maken om ons voor uw klachten te benaderen. Vindt u dat u gezond bent en maakt u een afspraak vragen wij u om een extra badhanddoek (dus 2) mee te nemen naar de behandeling.                                                                                                                                                                                                             

Groepstrainingen staan op hold (gaan niet door) tot 6 april 2020 (voorlopig).

 

Wanneer moet u uw fysiotherapie afzeggen?

-Als u zich grieperig voelt

-Als uw koorts heeft boven de 38 graden Celcius

-Als u veel moet hoesten en/of niezen

-Als u in een risicogebied bent geweest (bv Italie)

 

Update 13 maart:

Er zijn inmiddels meerdere corona-besmettingen in Nederland. Wat betekent dit voor ons Fysio-team? Lees hier de laatste stand van zaken.

Er zijn meerdere coronabesmettingen in Nederland. Het RIVM voert de regie over het landelijke beleid. Wij volgen de berichtgeving van het RIVM op de voet en staan in nauw contact met instanties zoals de IGJ, het ministerie van VWS en de afdeling Infectiepreventie van ACTA, zodat wij Fysiotherapeuten direct kunnen informeren als de situatie wijzigt.

Zorg waarborgen zolang dit verantwoord is

De beschikbaarheid van persoonlijke beschermingsmiddelen staat nog steeds onder druk. De tekorten nemen toe en de verwachting is dat deze voor langere tijd aan zullen houden. Tegelijk dient de Fysio-zorg voor patiënten beschikbaar te blijven, zeker in nood.

Voorgaande vraagt een afgewogen voorraadbeleid van elke praktijk en kan betekenen dat niet-acute zorg uitgesteld moet te worden bij ziekteverschijnselen.

VWS is gevraagd om een uitspraak ten aanzien van het leveren van spoedzorg aan een patiënt met het coronavirus. Later hierover meer.

In risicogebied geweest én luchtwegklachten: ga niet naar het werk

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen adviseert het RIVM om niet naar het werk te gaan als je lichte luchtwegklachten (of erger) hebt én als je de afgelopen 2 weken in risicogebied bent geweest. Maar ook als je de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een persoon met een bevestigde infectie met corona, bijvoorbeeld een huisgenoot. Het is belangrijk om thuis goed in de gaten te houden of de klachten verergeren. Is dat het geval, neem dan telefonisch contact op met je huisarts.

Voor regio Brabant is dit advies aangescherpt: blijf ook thuis bij milde gezondheidsklachten, ook als je niet in een risicogebied bent geweest.

Tot de risicogebieden worden momenteel gerekend:

 • China (inclusief: Macau en Hongkong)
 • Singapore
 • Zuid-Korea
 • Iran
 • Italië

Advies voor patiënten

Wij geven patiënten met lichte luchtwegklachten (of erger) die de afgelopen 2 weken in risicogebied zijn geweest of die de afgelopen twee weken contact hebben gehad met een patiënt met een bevestigde infectie met corona het advies hun afspraak bij ons af te zeggen. Wij geven dit advies in de praktijk en op de praktijkwebsite www.fysiodonk.nl

Voor op de balie of in de wachtkamer hebben we een poster (in 2 varianten) gemaakt met hygiënetips. Daarin kunt u uw patiënten erop wijzen dat u momenteel geen handen schudt.

Te nemen voorzorgsmaatregelen

Op dit moment hoeven fysiotherapiepraktijken geen extra voorzorgsmaatregelen te nemen en is het volgen van de richtlijn Infectiepreventie voldoende. Omdat het virus van mens op mens overdraagbaar is, is een goede handhygiëne de belangrijkste maatregel om het risico van overdracht van micro-organismen te voorkomen:

 • Hoest en nies in een tissue of in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik direct weg
 • Was je handen regelmatig

Verspreiding coronavirus (COVID-19) in Europa: welke vragen hebben zorgverleners?

Wat te doen bij een besmetting in Nederland? 
Wij volgen het landelijk beleid  De RIVM voert de regie over het landelijke beleid en coördineert de aanpak. Indien nodig zal het RIVM duidelijke instructies geven aan de inwoners van Nederland en de zorgverleners (waaronder tandartsen, huisartsen en fysiotherapeuten)

Kunnen Fysiopraktijken gewoon open blijven? 
Ja, voor nu wel, tenzij er een aanleiding is om de praktijk te sluiten. De GGD is daarin richtinggevend.

 1. Moeten patiënten voorafgaande aan een behandeling of praktijkbezoek gecontroleerd worden?
  Bij twijfel, bijvoorbeeld bij een patiënt met ziekteverschijnselen uit een getroffen gebied, wordt geadviseerd om de afspraak telefonisch af te zeggen en patiënt contact op te laten nemen met de GGD en de adviezen van de GGD op te volgen.
  Tip: stuur je als service herinneringsberichten voor een afspraak (sms/e-mail), neem daar dan in op dat als patiënten (luchtweg)klachten hebben, zij contact opnemen met de praktijk.
 2. Hoe informeer ik patiënten, bijvoorbeeld in de wachtkamer?
  Patiënten kunnen op hoest- en handhygiëne gewezen worden in de wachtkamer, bijvoorbeeld met de poster ‘Coronavirus 3 tips + ‘we geven elkaar even geen hand’(pdf), of met info van de GGD (hangt ook in de praktijk.

Er zijn op dit moment geen aanvullende maatregelen nodig.

 1. Iemand uit mijn team keert terug uit een gebied waar het coronavirus is. Moet zij tijdelijk van het werk worden geweerd?
  Nee, dit is niet nodig. Als zij geen gezondheidsklachten heeft, kan zij gewoon naar het werk. Als iemand in de eerste 2 weken na terugkeer uit een risicogebied echter gezondheidsklachten krijgt (koorts in combinatie met luchtwegklachten zoals hoesten) moet hij/zij thuisblijven en telefonisch contact opnemen met de huisarts.
 2. Als een patiënt in een getroffen gebied is geweest, in quarantaine heeft gezeten of besmet is, kan ik die patiënt dan wel ontvangen en behandelen in mijn praktijk?
  Dit is zo’n specifieke patiëntgebonden vraag, dat daar niet zomaar met ja of nee op geantwoord kan worden. Neem in dat geval en bij twijfel contact op met de plaatselijke GGD.
 3. Een medewerker uit mijn praktijk is in een risicogebied geweest en heeft lichte luchtwegklachten, mag hij wel gewoon aan het werk?
  Nee, het advies van het RIVM is dat je ook bij lichte luchtwegklachten thuis blijft en in de gaten houdt of de klachten verergeren. Als de klachten verergeren, dan zal de medewerker contact op moeten nemen met zijn huisarts.

Er is online veel informatie te vinden over het coronavirus. Heb je een vraag die je met iemand wil bespreken? Neem dan contact op met het publieksinformatienummer 0800-1351.

× Kan ik u ergens mee helpen?