Home » Hartfalen

Behandeling ‘hartrevalidatie bij hartfalen’ in Zaltbommel

Hartrevalidatie bij hartfalen is een behandeling in onze fysiotherapie in Zaltbommel. Hartfalen (ook wel ‘decompensatio cordis’ genoemd) betekent dat het hart niet goed meer kan pompen. Om de klachten hiervan te verminderen, een betere kwaliteit van leven te bereiken en de prognose te verbeteren is intensieve begeleiding en behandeling noodzakelijk.

Hartrevalidatie bij hartfalen in onze gespecialiseerde fysiotherapie in Zaltbommel

De hartfalenverpleegkundige in onze fysiotherapie in Zaltbommel is een specialistische verpleegkundige die opgeleid is om patiënten met hartfalen te helpen met hartrevalidatie. Deze hartfalenverpleegkundige werkt samen met de cardioloog voor een optimale behandeling. Medicatie, leefadviezen en het leren omgaan met deze chronische aandoening worden besproken en gecoördineerd. Hartfalen is geen ziekte op zich, maar is een gevolg van andere aandoeningen. De belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van hartfalen zijn:

  • Een hartinfarct
  • Slechte doorbloeding hartspier
  • Langdurig hoge bloeddruk
  • Slecht functionerende hartkleppen
  • Zieke hartspier (cardiomyopathie)
  • Langdurige ritmestoornissen

Rust of juist activiteit?

Bij ernstige hartfalen kan tijdelijke rust nodig zijn. Zodra de situatie weer stabiel is, is het belangrijk dat u werkt aan een zo optimaal mogelijke conditie. Als u niet of weinig actief bent, kan de conditie van uw spieren sterk afnemen. Daarmee verslechtert ook uw totale conditie. U bent zeker niet veroordeeld tot gedwongen rust. Integendeel. Het gaat erom dat u de activiteiten goed over een dag spreidt en dat u voldoende pauzes inlast. Duuractiviteiten zoals wandelen en fietsen zijn dan prettig. Ten eerste door de gelijkmatige inspanning en ten tweede omdat u zelf het tempo kunt bepalen. Tien minuten tot een half uur wandelen of fietsen kan al een flinke verbetering zijn.

Verwijzing

Verwijzing gebeurt via aanvraag van een cardioloog. De verpleegkundige specialist hartfalen zorgt voor de intake ‘hartrevalidatie bij hartfalen’, waarna het gesprek plaatsvindt in onze fysiotherapie in Zaltbommel.

Waarom training bij hartfalen?

Na hartfalen wordt de hartrevalidatie bij onze fysiotherapie in Zaltbommel gestart als uw situatie stabiel is. De cardioloog beslist hierover. Belangrijke redenen om de training te volgen zijn: 

  • Goed leren omgaan met de lichamelijke beperking
  • Grenzen beter leren herkennen
  • Verbeteren van uw algemene conditie
  • Herwinnen van uw zelfvertrouwen

 Hartrevalidatie bij hartfalen in onze fysiotherapie in Zaltbommel

De fysiotherapeuten begeleiden u tijdens de groepstrainingen. In deze hartfalengroep leert u hoe u verstandig met uw klachten om kunt gaan. Soms krijgt een patiënt naast groepstraining ook individuele begeleiding. Hierbij wordt op eigen niveau gericht getraind op het optimaliseren van de conditie. De intensiteit van de training wordt telkens individueel bepaald en eventueel aangepast. Deze trainingen bestaan uit duurtraining, intervaltraining en krachttraining. Dat is nodig om de dagelijkse activiteiten, zoals fietsen, wandelen, traplopen, weer goed te kunnen uitvoeren.

Vraag om meer informatie

Wilt u meer informatie over de hartrevalidatie bij hartfalen in onze fysiotherapie in Zaltbommel? Neem dan contact met op met Fysiotherapie van den Donk via het contactformulier of telefonisch via 0418 510 492. Bel ons ook bij andere klachten, bijvoorbeeld bij etalagebenen of herstel na corona. Wij staan u graag te woord.

× Kan ik u ergens mee helpen?