Home » Hoofdpijn en Duizeligheid

Hoofdpijn en Duizeligheid

 

Duizeligheid is een veelvoorkomende klacht, en wordt vaak gezien in combinatie met hoofdpijnklachten. Vaak zijn nekklachten de aanleiding voor het ontstaan van duizeligheid. Onze fysiotherapeut kan dit effectief behandelen, met bijvoorbeeld Manuele Therapie, Dry Needling of andere behandeltechnieken.  Een veelvuldig onderkende klacht is die van draaiduizeligheid, niet te verwarren met de ziekte van Menière.

Een draaierig, zweverig of licht gevoel in je hoofd, het idee dat je niet stevig op je benen staat of dreigt te vallen… Bijna iedereen is weleens duizelig geweest en weet hoe vervelend dat kan zijn. Het kan een erg onzeker gevoel geven en het brengt je soms letterlijk en figuurlijk uit balans.

In sommige gevallen treedt duizeligheid vaak op en wordt het zo hevig dat het je dagelijks leven flink beïnvloedt. Dan is het verstandig om hulp in te schakelen. In de meeste gevallen is er namelijk goed wat aan te doen!

 

BBPD

Duizeligheid kan verschillende oorzaken hebben en er bestaan verschillende vormen. Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD) is de meest bekende variant van draaiduizeligheid. Het woord ‘benigne’ geeft aan dat dit een goedaardige vorm van duizeligheid is. Draaiduizeligheid ontstaat door een verstoring in het evenwichtsorgaan in het binnenoor. De klachten ontstaan na een plotselinge verandering van de positie van het hoofd, zoals bij gaan liggen, omdraaien in bed, opstaan, bukken of snel omkijken. Je ziet dan werkelijk de kamer of de wereld om je heen draaien.  Het duizelige gevoel komt daarbij plotseling op, is zeer heftig en duurt maar kort (meestal 15 tot 45 seconden). BPPD herstelt vaak spontaan, maar de periodes van duizeligheid kunnen zich weken- of maandenlang voordoen. Goed nieuws: dit hoef je niet af te wachten, BPPD is behandelbaar!

 

Bij draaiduizeligheid denk je vaak niet direct aan fysiotherapie. Maar een gespecialiseerde fysiotherapeut kan BPPD vaststellen en de klachten snel en effectief verhelpen. De behandeling bestaat uit het maken van specifieke bewegingen van het hoofd door de fysiotherapeut, aangevuld met oefeningen voor thuis. Door deze behandeling herstelt het evenwichtsorgaan zich, waardoor de duizeligheidsklachten vaak snel verdwijnen en je het normale functioneren weer kunt oppakken.

 

Oorzaken van duizeligheid

Diverse delen van het lichaam zijn betrokken bij het evenwichtsorgaan, zoals de ogen, spieren en gewrichten. Daarom kan het ontstaan van duizeligheid verschillende oorzaken hebben. Door de oorzaak te achterhalen, kan een geschikt behandeltraject voor de duizeligheid opgesteld worden om de klachten voorkomen.

 

Kenmerken van draaiduizeligheid

  • Het ontstaat acuut
  • Klachten ontstaan bij het gaan liggen of bij het overeind komen in bed
  • Je hebt het gevoel dat de wereld om je heen draait
  • Je voelt je misselijk, wat soms zelf leidt tot overgeven
  • Je voelt je onzeker

De medische benaming voor draaiduizeligheid is Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid, ook wel BPPD. (of ook wel eens genoemd PPPD). De duizeligheid die hierbij optreedt is heftig en kortdurend (max 45 sec). De exacte oorzaak van BPPD is niet bekend, maar het probleem ligt in het evenwichtsorgaan. Doordat dit niet goed functioneert ontstaat de draaiduizeligheid. Meestal gaat dat samen met een typische beweging (nystagmus) van de ogen. Deze vorm van duizeligheid vergt een speciale therapeutische behandeling, welke wij bij Fysiodonk kunnen aanbieden.

 

Behandeling draaiduizeligheid

Wij stellen de diagnose BPPD door middel van een zogenaamde kiep-proef. Met deze kiep-proef laten we je lichaam vanuit een zittende positie snel en plotseling naar achteren bewegen, waarbij je hoofd een bepaalde positie aanneemt. Dit is de Dix-Hallpike test. Soms wordt deze kieptest ook de Epley genoemd. Beiden hebben overeenkomsten, maar de Epley is de meest voorkomende behandeling van de draaiduizeligheid gelegen in het achterste buisje van Eustagius. Is het horizontale of in uiterst zeldzame gevallen het voorste buisje van Eustagius aangedaan, dan gebruiken wij andere testen en behandelingen. Vaak zijn de klachten binnen enkele behandelingen weg. Met ondersteunende oefeningen voor thuis en de juiste adviezen kun je weer volledig functioneren.

 

× Kan ik u ergens mee helpen?