Manuele therapie – Zaltbommel

Manuele therapie

Manuele therapie

Een manueel therapeut heeft zich na de opleiding fysiotherapie, met een enkele jaren durende vervolgopleiding verder gespecialiseerd in gewrichtsklachten aan het houdings- en bewegingsapparaat.

Een manueel therapeut is opgeleid om te ketenproblematiek te onderzoeken. Heeft u bijvoorbeeld last van uw elleboog, dan zal een hij/zij de keten van de wervelkolom tot aan de hand onderzoeken, om te beoordelen waar het probleem zich bevindt. Ligt het aan de spieren, de gewrichten of is er een probleem met de zenuwen? De manueel therapeut bekijkt dit samen met u en zal vervolgens een behandelplan opstellen om de klachten te verhelpen.

De meeste mensen kennen de manueel therapeut van het “kraken”, met een mooi woord ook wel manipuleren genoemd. Het is een van de handelingen die een manueel therapeut kan toepassen. Manipuleren is een specifieke techniek, waarbij gewrichten met snelheid worden bewogen. Soms wordt hierbij een knakje gehoord, pijnlijk is het echter niet. Mensen zeggen vaak dat de manueel therapeut wervels “recht” zet. Wervels verschuiven en rechtzetten is onmogelijk met menselijke kracht. Wel zorgt een manipulatie dat een gewricht soepeler en beter beweegt. Dit effect is vaak direct na de behandeling merkbaar.

Freek van der Donk en Anita Oskam zijn de manueel therapeuten in ons centrum. Voor het maken van een afspraak of contactgegevens, kunt u kijken bij Afspraken en Openingstijden.